آشنایی با انوع مجلات برای چاپ مقاله

انتشار 24 آذر 1397
مطالعه 5 دقیقه

.مجلات معتبر مختلفی در جهان وجود دارد که بر اساس میزان معیارهای خاص خود اقدام به پذیرش مقاله می کنند.

آشنایی با انوع مجلات برای چاپ مقاله

امروزه با افزایش علاقه مندی محققین و پژوهشگران به نگارش و چاپ مقاله، تعداد مجلاتی علمی که در این زمینه فعالیت می کنند افزایش یافته است. از طرفی پولی بودن برخی مجلات باعث سواستفاده برخی افراد از این شرایط شده و یکسری مجلات و نشریات جعلی وارد عرصه فعالیت شده اند. بنابراین یافتن یک مجله خوب ومعتبر برای چاپ مقاله از میان انبوهی از مجلات معتبر و نامعتبر بسیار سخت شده است. اما پیشرفت تکنولوژی در این زمینه نیز کارساز بوده و با استفاده از یکسری راهکارهایی می توان این نوع مجلات را از مجلات معتبر تشخیص داد.

دسته بندی مجلات معتبر

مجلات معتبر خارجی و داخلی را می توان بر اساس معیارهای مختلفی دسته بندی کرد. یکی از این دسته بندی ها بر اساس دسترسی به مجلات می باشد که به دو گروه مجلات open access و مجلات close access تقسیم می شوند. این مجلات از لحاظ دسترسی آزاد یا عدم دسترسی آزاد با یکدیگر متفاوت هستند.

مجلات دسترسی آزاد open access

 ژورنال های دسترسی آزاد یا Open Access به مجلاتی اشاره دارد که برای چاپ مقاله از نویسنده مقاله هزینه ای دریافت می کند تا دسترسی به مقاله او را برای کاربران آزاد نماید. از این رو به این مجلات open access گفته می شود. تعداد مجلاتی که صرفا open access هستند کم است. بیشتر مجلات این ویژگی را به عنوان یک حق انتخاب اختیاری در نظر میگیرند و الزامی در آن وجود ندارد. به این گروه از مجلات مجلات پولی نیز گفته می شود. برخی افراد این تصور را راجب مجلات پولی دارند که این مجلات نامعتبر هستند و با دریافت پول اقدام به چاپ مقاله می کنند. در حالی که این تصور کاملا اشتباه است و همانطور که گفتیم بسیاری از مجلات رایگان نیز این ویژگی را در خصوص چاپ مقاله به کاربران پیشنهاد می کنند. ژورنال هایی همچون PLoS Medicine با ضریب تاثیر(Impact Factor) برابر ۱۵٫۶۱۷، Living Reviews in Relativity با ضریب تاثیر(Impact Factor) برابر ۱۲٫۶۲۵، Nucleic Acids Research ضریب تاثیر(Impact Factor) برابر ۷٫۸۳۶ و … ازجمله مجلات open access می باشند.
علت این تصور از جایی نشات گرفته است که پای مجلات جعلی وارد عرصه شده است. این مجلات جعلی در واقع وجود ندارند و به نوعی با سواستفاده از نام مجلات معتبر و ایجاد سایت های جعلی تحت عنوان مجلات open access با اخذ هزینه از محققین کم تجربه به اصطلاح مقاله آنها را چاپ می کنند. در حالی که این مقالات در هیچ مجله ای به چاپ نمی رسند و تنها باعث بی اعتبار شدن مقاله محقق و هدر رفتن زمان و پول او می شود. بنابراین در انتخاب مجلات دسترسی آزاد حتما از معتبر بودن مجله مطمئن شوید و سپس اقدام به سابمیت مقاله خود نمایید. یکی از راه های بررسی مقالات، مراجعه به پایگاه های نمای کننده مجلات می باشد. مثلا اگر مجله انتخابی شما isi باشد بایستی آن را در سایت تامسون رویترز بررسی نمایید. برای تشخیص و اطمینان از jcr بودن مجلات به سایت mjl.clarivate.com مراجعه نمایید. اگر جز مجلات isc باشد بایستی به پایگاه استنادی علوم جهان مراجعه کنید. برای بررسی مجلات اسکوپوس نیز به پایگاه www.elsevier.com رفته و مجله مورد نظر را در انجا سرچ کنید. اگر مجله انتخابی شما در هیچ کدام از این پایگاه ها یافت نشد، به آن اطمینان نکنید. زیرا ممکن است یا مجله جعلی باشد و یا سلب اعتبار شده باشد. 

مجلات با دسترسی محدود Non-Open Access

این گروه از مجلات به این دلیل به این نام خوانده می شوند که برای دانلود و دسترسی به فایل کامل مقاله از کاربران هزینه دریافت می کنند. در واقع نویسندگان مقاله بابت چاپ مقاله خود در این مجلات هیچ هزینه ای پرداخت نمی کنند و به نوعی این مجلات بعنوان مجلات رایگان نامیده می شوند. این مجلات بیشتر در گروه مجلات jcr قرار دارند و اعتبار بسیار بالایی دارند. هزینه ای که این مجلات از کاربران برای دانلود هر مقاله دریافت می کند بین 20 تا 50 دلار می باشد. برای خرید این نوع مقالات یا بایستی از طریق سایت های دانشگاهی اقدام نمایید و یا از طریق کارت های اعتباری بین المللی آنها را خریداری نمایید. 
همانطور که در بخش مقالات با دسترسی آزاد گفتیم، بیشتر مجلات دسترسی محدود (Non-Open Access) این ویژگی را در اختیار نویسندگان مقالات قرار می دهند تا با پرداخت هزینه امکان دسترسی آزاد را به مقالات خود بدهند. در حالی که در مجلاتی که صرفا دسترسی آزاد دارند حتما باید هزینه چاپ مقاله (Publication fee) توسط نویسندگان پرداخت شود.

انواع ژورنال ها از نظر اعتبار

یکی از معیارهای سنجش اعتبار مجلات، بخش داوری آن هاست.از این رو مجلات از لحاظ داوری  به دو دسته مجلات دارای داوری تخصصی (Peer Review) و مجلات بدون داوری ( Non-Peer Review ) تقسیم می شوند. مجلات Non-Peer Review فاقد پروسه داوری بوده و در صورتی که مقالات دستورالعمل مجلات را رعایت کرده باشند،، در این مجلات پذیرفته می شوند. عمدتا مجلات (Magazines) جزء این گروه می باشند و بدون داوری مقالات را چاپ می کنند، از این رو از نظر اعتبار علمی ضعیف می باشند. در حالی که مجلات Peer Review از اعتبار بالاتری برخوردارند و برای هر مقاله داوری تخصصی در نظر میگیرند. این مجلات برای هر مقاله 2 تا  3 داور در نظر میگیرند و نظرات آنها را در خصوص بخش های مختلف مقاله در نظر گرفته و تصمیم نهایی را اعلام می کنند.

موسسه آرمان با تجربه بالا در زمینه سابمیت مقاله در مجلات معتبر خارجی و داخلی، و آشنایی کامل به مجلات و بررسی ماهانه بلک لیست دانشگاه ها، مجلات متناسب با موضوع مقاله شما را پیشنهاد می کنند و در صورت تائید، مقاله شما را طبق دستورالعمل مجله فرمت بندی کرده و به چاپ می رسانند. برای اطلاع از مراحل کار با ما تماس بگیرید.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش و دیدگاه شما

خدمات موسسه آرمان