شش گام اصلی برای تهیه یک مقاله

انتشار 23 خرداد 1397
مطالعه 4 دقیقه

وقتی صحبت از علم و گسترش آن به میان می آید باید در خاطر داشته باشیم که بدون ثبت یافته های علمی و نتایج تحقیقات و پژوهشها هرگز نمیتوان در پیشبرد علم موثر واقع شد.

شش گام اصلی برای تهیه یک مقاله

مراحل نوشتن یک مقاله  مورد تایید جامع علمی

نوشتن یک مقاله یعنی شما تصمیم دارید نتایج مطالعات و تحقیقات خود را ثبت نمایید. یک دانشجو ممکن است برای کسب نمره و امتیاز پژوهشی، یک استاد دانشگاه برای ارتقاء رتبه ی علمی و شغلی خود و یک محقق برای تقویت رزومه ی علمی خود علاقمند به چاپ مقاله در مجلات معتبر جهانی میباشند تا  از این طریق علاوه بر ثبت یافته های خود آن را در دسترس دیگر جوامع علمی قرار دهد. بدین ترتیب در علم افزایی گامی موثر برخواهد داشت. برای تحقق این امر شما ابتدا باید با نوشتن یمک مقاله ی علمی آشنایی داشته باشید. بار اطلاعاتی شما تا به شکلی درست و مورد تایید مجلات علمی و به صورت یک مقاله ی علمی نوشته نشود در جوامع علمی ثبت نخواهد شد. بدین منظور شیوه ی نوشتن یک مقاله را در شش گام برایتان توضیح داده ایم تا راحت تر با انجام این امر بپردازید:

گام اول :

موضوعی را انتخاب کنید که برایتان چنان جذابیت داشته باشد که بتوانید مدتها کاملا روی آن متمرکز باشید. اگر موضوعی که انتخاب کرده اید خیلی کلی است آن را محدودتر کنید. اینگونه هم موضوع شما موضوعی خاص تر خواهد بود و هم پرداختن به آن راحتت تر میشود . سپس با هر آنچه که در مورد موضوع به ذهنتان میآید  شروع به نوشتن یک پیش نویس کنید.در این مرحله به خود سخت نگیرید و بدون آنکه به تحلیل بپردازید از نوشتن هر آنچه که درباره ی موضوعتان میدانید لذت ببرید.پس از آن شما مقاله ای خواهید داشت که حاصل هر آنچه که شما از آن  موضوع میدانسته اید میباشد .حال برای مدتی مقاله ی نوشته شده ی خود را کنار بگذارید .

گام دوم :

بعداز طی مدتی ، نوشته خود را بردارید و نه به عنوان نویسنده آن، بلکه به عنوان خواننده و داوران مجلات ومخاطبینی که قرار است مقاله ی شما را بخوانند ، آن را مطالعه کنید. در نظر بگیرید که از دیدگاه آنها بعد از خواندن مقاله ی شما چه سوالاتی پیش خواهد آمد ؟ چه چیزی برایشان مبهم باقی خواهد ماند ؟ ممکن است شما در این مرحله جواب های سوالاتی که در نظرتان به عنوان یک خواننده شکل گرفته است را ندانید اما در گامهای بعد آنها را خواهید یافت .

گام سوم :

از این پس تحقیق و پژوهش پیش نویس مقاله ای که نوشته اید را دگرگون خواهد کرد . و شما به بیشتر جوابهای سوالات پیش آماده در گام اول خواهید رسید. از جمله راههاییکه برای پژوهش و کسب اطلاعات میتوانید انجام دهید به شرح زیر میباشد:

  • در مورد موضوع مورد نظرتان آمار بگیرید .
  • نقل قول ها از افراد مشهور در رابطه با موضوعتان را جمع آوری کنید .
  • تعاریف در رابطه با موضوعتان را بررسی کنید .
  • اتفاقات ونمونه مثال هایی که برای خودتان یا کسی دیگر در راستای موضوعتان افتاده است را در نظر داشته باشید .
  • نقل قول ها و مثالهایی از کتاب های معتبر مرتبط با موضوعتان را بررسی کنید .
  • به دیگر رسانه ها همچون تلویزیون و رادیو و فیلم ها مراجعه کنید.
  • به منابع و پژوهش های از قبل تهیه شده به عنوان یک بزار کمک کننده رجوع کنید .
  • اگر تحقیقات شما در مورد یک منطقه و یا یک فرهنگ و یا مکان خاصی است در صورت امکان برای جمع آوری اطلاعات به آنجا بروید.

تمام مواردی که ذکر شد برای آن است که شما داده ها و اطلاعات کافی و واقعی در مورد موضوع مورد نظرتان جمع آوری کنید. بعد  از جمع بندی هراطلاعاتی که از راههای مختلف به دست آوردید آنها را در یک فایل کامپیوتری یا یک دفترچه گردآوری کنید .فقط منابع هر اطلاعات را نیز به خاطر بسپارید یا در کنار همان مطلب به منابعش نیز اشاره کنید زیرا یکی از نکات مهمی که ادیتور هر مجله به بررسی آن خواهد پرداخت و بسیار حائز اهمیت میباشد همین منابع تحقیقات شما هستند .فرقی نمیکند که شما در حین جمع آوری اطلاعاتتون به بررسی عمیق آنها هم بپردازید و آنها را پردازش کنید یا اینکه بعد از تکمیل جمع آوری آنها را مطالعه کنید. هر کس ممکن است سبک خودش را داشته باشد. مهم آنست که از داده های بدست آمده اتان استفاده ی بهینه کرده و داده های مفید برای پردازش کسب کنید.

گام چهارم :

در این مرحله شما با تحقیقاتی که انجام داده اید، با در نظر گرفتن مخاطبین مقاله اتان ، باید یک پیش نویس دیگر تهیه کنید .با آنچه که در گام دوم و سوم آموخته اید پیش نویس شما اینبار بسیار تکمیل تر و جامع تر خواهد بود .بعد از نوشتن این پیش نویس وقتی که شروع به خواندن آن میکنید از خود بپرسید : این یک مقاله ی کامل خواهد بود؟ و بهتر است یک به یک این موارد را در آن بررسی کنید : 

  • خیلی عمومی و پیش پا افتاده نباشد
  • بی محتوا نباشد 
  • به اندازه ی کافی جذاب باشد 
  • نا واضح و مبهم نباشد 
  • مطالب پیوستگی داشته باشند 

در اینجا برای بررسی مواردی که گفته شد میتوانید از مطالبی که توضیح میدهند  ساختار یک مقاله چگونه است نیز کمک بگیرید.

گام پنجم :

در این مرحله یک مرور کلی لازم است تا خاطر جمع شوید که تمام مراحل و گامها را یک به یک سپری کرده اید .و یک مقاله ی کامل را جلوی روی خود دارید . باید خاطر جمع شوید که مخاطبان مقاله ی شما با خواندن آن و یا انجام دستورالعمل های مقاله ی شما ،در صورتی که دستورالعملی داشته باشد، به نتیجه ی یکسانی که در مقاله نیز به آن اشاره شده است خواهند رسید .اگر روایت شما در مقاله طولانی ست حتما در نظر داشته باشید که نکات کلیدی آن را با استفاده از زیر شاخه ها توضیح دهید . و هر زیر شاخه را بصورت یک پاراگراف جداگانه با یک سرفصل بنویسید.مطالب پیچیده و گیج کننده را نیز به بخش هایی قابل فهم تقسیم کرده و به زبانی گویا توضیح دهید .

 گام ششم :

در آخرین گام باید طی مراحلی مقاله را از آخرین صافی گذرانده و تنها زمانی که خود از خواندن آن احساس رضایت کرده و آن را تاثیر گذار یافتید ، آنگاه برای ارسال به مجله آماده خواهد بود . و اما مراحلی که در آخرین گام باید بررسی شوند :

  • خاطر جمع شوید که به طور کامل عناصر و دستورالعملهایی که لازم است خواننده مقاله با دانستن و انجام آنها به نتیجه ای یکسان با نتیجه مقاله ی شما برسد را توضیح داده اید.
  • مطمئن شوید که تمام مراحل را در مقاله گنجانده اید .
  • دستورالعمل ها باید دادرای یک پروسه ی منطقی باشند.
  • باید از کلماتی استفاده شود که ترتیب مراحل مشخص شود . کلماتی مانند :اولا، ثانیا ،سپس ،در آخر و ...
  • اگرانجام دستورالعمل های آورده شده در مقاله خطراتی در بر خواهد داشت، حتما باید در آن باره هشدار داده شود .
لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
  ارسال به دوستان:

پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش و دیدگاه شما

خدمات موسسه آرمان