آیا سن داوطب در آزمون مصاحبه دکتری تاثیر دارد؟

انتشار 21 فروردین 1401
مطالعه 3 دقیقه

یکی از سوالاتی که در مصاحبه دکتری ممکن است از داوطلبان پرسیده شود، در خصوص سنشان است. اما سن چقدر در مصاحبه دکتری و قبولی شما در این مقطع تحصیلی تاثیرگذار است؟

آیا سن داوطب در آزمون مصاحبه دکتری تاثیر دارد؟

هر روز که می‌گذرد بیشتر به زمان برگزاری مصاحبه دکتری ۱۴۰۱ نزدیک می‌شویم و داوطلبان با سوالات بیشتر در این خصوص مواجه می‌شوند.

یکی از ابهامات مهمی که در بین داوطلبان کنکور دکتری وجود دارد، تاثیر سن در مصاحبه دکتری است. برخی از داوطلبان بر این باورند که در صورتی که سنشان از محدوده خاصی بالاتر باشد، شانس چندانی در مصاحبه و قبولی در مقطع دکتری نخواهند داشت.

در این مطلب قصد داریم به جزئیات اهمیت سن در مصاحبه دکترا بپردازیم.

چه سوالاتی در مصاحبه دکترا مطرح می‌شود؟

بر اساس تجربیات داوطلبان آزمون دکتری در رشته‌ها و سال‌های مختلف، سوالاتی که در مصاحبه دکتری ممکن است مطرح شود به طور کلی شامل پنج دسته است:

1

سوالات تخصصی (شامل سوالات تخصصی هر رشته و یا سوالات روش تحقیق) 

2

سوالات سنجش زبان انگلیسی در جلسه مصاحبه دکتری

3

سوالات عمومی

4

سوال در خصوص زمینه پژوهشی داوطلب ازجمله پژوهش‌های انجام‌شده مانند پایان‌نامه کارشناسی ارشد و مقالات و نیز موضوع مدنظر برای رساله دکتری

5

سوالات مذهبی و عقیدتی

بنابراین، در مصاحبه دکتری سوالات متنوعی از داوطلبان پرسیده می‌شود؛ سوالاتی که ممکن است پاسخشان به طور مستقیم در قبولی یا عدم قبولی شما اثرگذار نباشند و هدف اساتید از طرح آنها، بیشتر محک زدن نحوه پاسخگویی شما به سوالات، مدیریت احساسات در جلسه مصاحبه و قدرت بیان شما باشد.

در نتیجه، اگر با سوالاتی در مصاحبه مواجه شدید که انتظارش را نداشتید و طرح آنها در جلسه مصاحبه دکتری برای شما دور از ذهن بود، نگران نشوید.

تاثیر سن در مصاحبه دکتری چقدر است؟

در مصاحبه دکتری ممکن است سنتان را بپرسند و یا مدارک شناسنامه‌ای‌تان را بررسی کنند و به سن و سال شما توجه کنند.

اساتید مصاحبه‌کننده از این موضوع ممکن است اهداف گوناگونی را دنبال کنند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1- ممکن است برایشان این سوال مطرح باشد که با توجه به سنتان چه دستاوردهایی دارید و آیا این دستاوردها متناسب با سن شماست یا خیر.

2- ممکن است به این فکر کنند که با توجه به مقتضیات سن و سالتان، آیا امکان حضور تمام‌وقت و تحصیل در مقطع دکتری را دارید یا خیر.

3- داوطلبان دکتری ممکن است پس از فارغ‌التحصیلی به عنوان عضو هیات علمی دانشگاه‌ها مشغول به کار شوند. بنابراین، این احتمال وجود دارد که اساتید به دنبال پذیرش دانشجویان کم‌سن و سالی باشند که فرصت جذب شدن در فراخوان‌ها را با توجه به شرایط سنی جذب هیات علمی داشته باشند.

4- بالعکس برخی اساتید ممکن است ترجیح بدهند با دانشجویانی کار کنند که سنی از آنها گذشته و اصطلاحاً پخته و باتجربه باشند.

با توجه به مواردی که گفته شد، به نظر نمی‌رسد سن شما در مصاحبه دکتری موضوع نگران‌کننده‌ای باشد؛ چرا که هدف اساتید از این سوال چندان روشن نیست و ممکن است به عنوان معیار محکمی برای قبولی شما مطرح نباشد.

از طرف دیگر، برخلاف مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد که اغلب داوطلبان در بازه زمانی مشخصی هستند، داوطلبان کنکور دکتری هم ممکن است دانشجویان مقطع ارشد باشند یا کسانی باشند که تازه از مقطع کارشناسی ارشد فارغ‌التحصیل شده‌اند و هم ممکن است کسانی باشند که سال‌ها از فارغ‌التحصیلی‌شان از مقطع کارشناسی ارشد گذشته باشد. بنابراین، اگر جزء دسته دوم هستید، نگران نباشید. بعید است که تنها داوطلبی باشید که چنین شرایطی داشته باشید.

با سوال درمورد سن در مصاحبه دکتری چگونه برخورد کنیم؟

لازم است به خاطر داشته باشیم که اساس ما در مصاحبه دکتری بر صداقت و صراحت است. چرا که حتی اگر این گونه نباشد، اساتید به راحتی با بررسی مدارک متوجه سن و سال ما خواهند شد.

بنابراین، در صورتی که در مصاحبه دکتری با سوالی در مورد سنتان مواجه شد، بدون این که تلاشی برای طفره رفتن از جواب بکنید، به این سوال به سادگی پاسخ دهید.

اما در طول مصاحبه تلاش کنید ضمن ارائه توانمندی‌هایتان، نشان دهید که علاوه بر علاقه، فرصت کافی برای تحصیل در مقطع دکتری دارید. بدین صورت حتی اگر برای اساتید سن معیار مهمی جهت پذیرش باشد، ممکن است متقاعد شوند که شما گزینه خوبی جهت پذیرفته شدن به عنوان دانشجوی دکتری هستید.

موضوع مهم دیگری که همواره باید در ذهن داشته باشیم این است که موفقیت در مصاحبه دکتری به مؤلفه‌های بسیاری وابسته است و حتی اگر سن یکی از آنها باشد، احتمال این که به عنوان‌ مهم‌ترین عامل مطرح باشد چندان بالا نیست. بنابراین، حتی اگر سن و سال شما زیاد است و حتی اگر اساتید به این موضوع اهمیت می‌دهند، هرگز نباید ناامید شوید و باید تا می‌توانید برای دیگر ابعاد حضور موفق در مصاحبه دکتری تاکید کنید تا شانس قبولی‌تان را بالا ببرید.

لطفا امتیاز خود را ثبت کنید
1 5
(امتیاز 0 توسط 0 نفر)
  ارسال به دوستان:

پرسش و دیدگاه شما
اختیاری
اختیاری (نمایش داده نخواهد شد)
ضروری
پرسش و دیدگاه شما
پرسش ها و دیدگاه های کاربران
بازدیدکننده
کارشناس آرمان
(
2 سال پیش
)
در پاسخ به:
با سلام و خسته نباشید میخواستم سوال کنم من با وجود48سال سن و15 سال سابقه تحقیقاتی در شرکت داروسازی امکان قبولی در مصاحبه دارم
سلام و ادب احتراما نتیجه آزمون کتبی و مصاحبه برای قبولی در آزمون دکتری ملاک می باشد. اگر شما آزمون کتبی نمره بالایی دریافت بفرمایید و رزومه خوبی هم داشته باشید حتما قبول میشید. برای ارتقا رزومه پژوهشی نیاز به چاپ مقاله در مجلات و کنفرانس های معتبر و چاپ کتاب دارید. موسسه آرمان برای تقویت رزومه در خدمتتان هست. شماره تماس مشاوره رایگان 09900254935
بازدیدکننده
لیلا
(
2 سال پیش
)
با سلام و خسته نباشید میخواستم سوال کنم من با وجود48سال سن و15 سال سابقه تحقیقاتی در شرکت داروسازی امکان قبولی در مصاحبه دارم

خدمات موسسه آرمان